Mohamed – skolans OS-medaljör och elevstödjare

Mohamed – skolans OS-medaljör och elevstödjare

Har du någonsin undrat vem det är du alltid träffar i korridoren, som alltid har ett leende på läpparna och alltid finns där för att hjälpa till när det behövs? Då är det Mohamed du tänker på, och du är inte den enda som undrat vem han är och vad han gör på skolan. Så istället för att fortsätta gå runt och fundera, träffade vi från In Statu Nascendi Mohamed för att prata om hans jobb på skolan och hans bakgrund, för att lära känna honom lite bättre. 

– – –

Vad är dina uppgifter på skolan?
– Utomstående som kommer till skolan får inte vara här, så jag håller koll på vilka som är här. Jag känner alla elever, inte på namn, men på ansikte. Jag står här från 8.30 till 17.00 varje dag och om jag ser någon som jag aldrig sett, går jag fram till honom och säger att han måste lämna skolan. 

Betyder det att du är skolans säkerhetsvakt?
– Många tror att jag är vakt, men jag är elevstödjare. Jag är här för elevens trygghet. Jag hjälper till att dämpa tjafs och bråk. Därför är det bra att jag kan flera olika språk. Om någon utomstående kommer till skolan och är arab, går jag fram till honom och snackar arabiska. Det känns mer tryggt för honom och han lyssnar mer. Om han istället är kurd, så kan jag snacka med honom på kurdiska eller persiska.

Vilka språk kan du?
– Arabiska, turkiska, persiska, svenska och engelska. 

Men när det börjar massa nya elever på skolan, hur gör du då? Lär du känna igen alla på en gång?
– Nä, inte på en gång. Efter att skolan startat tar det två till tre veckor, tills jag känner igen alla efter att ha sett dem varje dag. Så efter tre veckor, då vet jag allas ansikten. Och jag glömmer dem inte så snabbt!

Tycker du om ditt jobb?
– Jag tycker om mitt jobb jättemycket. Jag är nöjd, och det är sjätte året som jag har jobbat här.

Har du någon favoritelev?
– Jag tycker om alla elever. Det är många som kommer på morgonen och säger god morgon och hälsar på mig. 

Vad gjorde du innan du jobbade här?
– Jag jobbade med ensamkommande barn här i Örebro. Jag jobbade främst med ungdomar som är här utan mamma och pappa, så de kom själva. Jag bodde med dem, åt mat med dem och allt annat. 

Skulle du vilja berätta lite om din tyngdlyftarkarriär?
– När jag var tolv år började jag på tyngdlyftning genom min brorsa. Jag följde med honom några gånger, så jag såg många då när de lyfte och skrek och tänkte ”Kommer jag någonsin lyfta som dem?” Så jag frågade ”Har ni träning för barn?” och de sa ”Ja, vi har för barn”, så jag började. Efter tre år tog jag irakiskt mästerskap i juniorklassen och efter fyra år så var jag i det irakiska laget för tyngdlyftning. Mitt första OS var i Moskva 1980, då kom jag på åttonde plats. Jag var 16 år gammal. Mitt andra OS var i Los Angeles 1984, då tog jag bronsmedalj. När jag var med i det irakiska laget, då hade jag ett ganska tufft liv men samtidigt var det skönt. När jag var 18 år gammal började kriget mellan Irak och Iran och det höll på i 8 år. Under den tiden var jag aldrig med i kriget, för att jag var med i det irakiska laget för tyngdlyftning. Alla som är irakiska mästare för tyngdlyftning, fotboll och boxning skulle inte till kriget utan skulle träna hårt istället. Jag tränade morgon och kväll varje dag, utom fredag. På fredag var det ledigt, de tog oss till teater ibland och ibland fick vi bada. Varje dag åt vi frukost, tränade från 10 till 13, kom tillbaka och åt lunch, sov lite grann, vaknade och tränade igen. Så det var sova, träna, äta i 10 år! Men under de 10 åren var jag mycket utomlands.  Det var mycket asiatiska mästerskap, arabiska mästerskap, OS och VM. Jag har varit i ungefär 50 länder. 

Tränar du tyngdlyftning idag?
– Nej, nu tränar jag bara för min hälsa. Jag och min dotter brukar träna ihop. Jag tränade tyngdlyftning 1974 till 1995. Efter att jag blev 36-37 år gammal, då räckte det. Kroppen orkar inte längre än så. 

Hur kändes det att stå uppe på scenen och ta OS-brons?
Man är bara koncentrerad och ska lyfta den. Folket väntar, familjen väntar, landet väntar. 

Här kan du titta på Mohameds OS i Los Angeles 1984:

Mohamed i OS i Los Angeles 1984