Krönika: ”Sluta dela nyheter på sociala medier!”

Krönika: ”Sluta dela nyheter på sociala medier!”

Sluta dela nyheter på sociala medier!

Mitt flöde blir ständigt angripet av nyhetsartiklar om djurplågeri, sexism, miljöförstöring och rasism. Ofta har många av de som jag följer delat samma inlägg, så samma inlägg kan komma upp tiotals gånger när jag går genom mina sociala medier. Jag kommer konstant i kontakt med bilder på misshandlade djur, skjutna människor i konflikt och annat störande innehåll, genom att bara scrolla genom mitt flöde. Och jag är så trött på det. Sociala medier ska vara en plats då vi kan ta kontakt med varandra, dela inlägg som får oss att skratta och se hur andra har det. Istället har det blivit en kamp om vem som kan vara mest ”woke” genom att dela flest blodiga inlägg om ett problem som är flera tusen mil bort och som personen i fråga inte gjort någonting för att hjälpa. 

Att dela inlägg om nyheter har blivit ett nytt sätt för den västerländska kulturen att inbilla sig att de faktiskt gör något åt problemen de delar inläggen om. Precis som med välgörenhet, känner vi oss lite bättre när vi delar inläggen för att ”sprida ordet”. Men till skillnad från välgörenhet, där vi faktiskt skänker pengar som går till att lösa problemen i fråga, blir inlägget du nyss la upp på din Instagram-story bara en algoritm till i systemet som varken ger tak över huvudet för fattiga barn eller renar havet från plast. Ett tydligt exempel på denna dubbelmoral var när Amazonas började brinna och man inte kunde gå in på sociala medier utan att se hundratals delade inlägg om det. Det stod överallt om hur klimatförändringarna skulle ta kål på oss, om hur tusentals djurarter var utrotningshotade på grund av skogsbränderna och hur torka skulle kunna leda till svält i många varma länder i framtiden. Men efter en vecka gick alla tillbaka till sina vanliga liv. De körde bil fram och tillbaka till jobbet, åt kött, flög på semester och slängde allt i samma soptunna, trots att de bara för några dagar sen hade delat inlägg om hur skadligt detta beteende var. De kunde gå tillbaka till sina vanliga liv utan skam, för de hade ju faktiskt delat inläggen om hur hemskt allt var och hade då enligt dem själva gjort sin plikt. Men stora delar av Amazonas var fortfarande förkolnade, tusentals träd som hade kunnat ta upp koldioxiden vi släpper ut var nerbrända och hundratals arter hade förlorat sitt hem, även fast du delade det där inlägget. ”Men det finns inlägg som gör skillnad!” hör jag dig säga. Menar du inlägg om löften att donera pengar om inlägget får ett visst antal delningar eller likes? För om du menar dessa, skulle jag vilja fråga dig när du senast såg bevis på att donationen faktiskt hände. Du kanske har ett fåtal exempel, men sanningen är att vi sällan får se bevis på dessa goda gärningar som sägs ha skett. Om du är så engagerad och involverad i ämnet, varför skänker du inte pengarna själv? Eller känner du att det räcker att dela inlägget om tomma löften, även fast personen som laddade upp inlägget egentligen inte har något som helst ansvar till att faktiskt göra det den lovat? 

Att gå genom mina kompisars Instagram-stories har blivit som att spela rysk roulette. Antingen ser jag en bild på deras morgonkaffe eller så ser jag en video på en hund som blir ihjälslagen. Ena inlägget är en rolig meme som min kompis delat och det andra inlägget är en liten flicka som blivit skjuten i Syrien. Man har inte råd att vara känslig idag. Om man tittar bort så är man en del av problemet, men om man delar är man profeten som sprider budskapet som ingen vet om och som alla behöver se. Men är jag så konstig om jag inte vill se misshandlade djur och skjutna barn på mina sociala medier? Ett exempel som jag aldrig kommer glömma var under masskjutningarna i Christchurch i Nya Zeeland. En man gick in i två moskéer och dödade över 50 personer, samtidigt som han filmade och la upp videon på Facebook. En av mina kompisar hade då delat videon på sin Instagram och jag fick då se när tiotals människor blev ihjälskjutna innan jag hann stänga av videon. Det kommer alltid vara inristat i min hjärna. Hur påverkar det oss att växa upp på sociala medier om vårt flöde är fläckat av blod och våld, som till skillnad från film, är på riktigt? 

Jag vet att många idag skulle säga emot mig när jag tycker såhär. Jag vågar ofta inte prata om just det här, då så många i min vänskapskrets gör det som jag kritiserar. Jag kan förstå argumentet om att dela nyheter om problem som folk innan kanske inte var medvetna om. Anledningen till att jag vet om utbildningslägren för muslimer i Kina, är för att så många delat inlägg om just detta problem. Vi har en unik möjlighet idag att få reda på rörelser, förtryck och problem genom sociala medier, som våra vanliga nyheter kanske inte skulle ha tagit upp annars. Men samtidigt som jag förstår förmånen som vår generation har fått genom internet och globaliseringen, förstår jag också faran i att det kan gå till överbedrift. Att se samma inlägg delat 10 gånger i rad på mitt flöde handlar inte om att öppna folks ögon, utan att du ska kunna må lite bättre trots att du egentligen inte kan göra någonting åt problemet. 

Dessutom finns det ett stort problem i att nyheterna på sociala medier ofta är vinklade eller falska. Etablerade medier har ett ansvar att deras nyheter är relativt objektiva och sanna. Om en etablerad media, som till exempel Aftonbladet, skulle dela nyheter som var falska skulle deras redaktör bli åtalad för förtal. Ett blogginlägg eller en tweet har inga sådana lagar den måste följa. Du får i princip nästan säga vad du vill på nätet idag, vare sig det är propaganda eller falskt. Det finns en tydlig koppling mellan politisk propaganda mot minoriteter på sociala medier och att högerextremismen växer på många olika håll i världen. Avhumanisering av invandrare syns ständigt på sociala medier som Facebook, där min generations föräldrar tillbringar mycket tid. Ett exempel som jag nyligen såg spridas på sociala medier, var när företaget bakom Apotekarens julmust lanserade den nya produkten Vintermust. Anledningen bakom lanseringen var att de skulle kunna sälja musten en längre tid än bara runt jul, då vintermånaderna är längre än julmånaden. Julmusten skulle vara kvar och vintermusten skulle lanseras för att ersätta årsmusten, som hade en annan smak än originalet. Men istället för att läsa genom hela artikeln började folk dela nyheten överallt på sociala medier, rasande över att ”man inte längre fick kalla jul jul och för att dessa satans muslimer alltid skulle förstöra våra jultraditioner”. Dessa inlägg fortsatte att delas överallt. Jag såg dem på Facebook, Instagram, Twitter och Snapchat. Det skrevs till och med ett antal nyhetsartiklar om fenomenet utan att alls veta vad det faktiskt handlade om. Men när företaget uttalade sig om ”skandalen” och berättade att islam inte hade någonting med deras julmust att göra, var det ingen som delade sanningen. Vintermust blev som ett slags politisk propaganda för anti-invandringssidor och rörelser, som använde sig av ”skandalen” som ett slags bevis att sekulariseringen av Sverige hade gått för långt och att den hotade den svenska kulturen. Vi sitter och klagar över att SD konstant växer, men samtidigt är vi en del av problemet när vi konstant delar nyheter på nätet som kan vara vinklade eller osanna. Min generation har blivit bättre på att vara källkritiska på nätet, då vi lärt oss om källkritik och falska nyheter i skolan sen tidig ålder. Vi sitter och skrattar åt att gamlingarna tror på något som uppenbart är högerextremistisk politisk propaganda, men samtidigt är vi en del av problemet om vi konstant delar nyheter och normaliserar att få alla våra nyheter från sociala medier. För sanningen är att samma regler inte gäller på nätet som det gör i en tidning eller på radio och då ligger ansvaret istället hos individen att skilja på sant och falskt, subjektivt och objektivt, analys och fakta. Och vi såg ju vad som hände med Vintermust-nyheten, oftast är det inte sanningen som säljer. 

Sammanfattningsvis så borde vi sluta dela nyheter på våra sociala medier, i alla fall i den utsträckning som gäller idag. Denna vana är fara för vårt samhälle, både genom att sprida falska nyheter och genom att vi känner oss nöjda med att inte göra något åt problemen vi bryr oss om så mycket. Journalistiken dör ut, för att vi får alla våra nyheter från sociala medier där alla kan vara journalist eller reporter utan utbildning. 

Selma Svensk