Förslaget: Ditt gratis busskort försvinner

Förslaget: Ditt gratis busskort försvinner

Att ta sig till och från skolan med buss kan vara en självklarhet. Men blir det så sjävklart nu när du kan få betala för din bussresa själv?

Ett förslag från kommunpolitikerna är att slopa det gratis busskort som alla gymnasieelever som bor närmare skolan än 6 km får, inför nästa läsår. Beslutet är inte fattat än men förväntas att tas innan veckan är slut.

Det innebär att du själv skulle få att betala för din bussresa till och från skolan. En bussbiljett med 1 timmes giltighetstid kostar 12 kr, två biljetter per dag behövs för att ta sig fram och tillbaka och du går i genomsnitt 20 dagar i skolan per månad. Det motsvarar 480 kr per månad i extra kostnader.

Ska inte skolan vara kostnadsfri? Och ska inte alla elever ha lika rätt att ta sig till skolan såväl som hem igen på ett säkert sätt?

En redaktör för ungdomstidningen In Statu Nascendi, Selma Svensk, har i en intervju med NA förklarat problematiken kring att slopa busskortet. ISN håller sig uppdaterade och kommer med fler inlägg om hur det blir med ditt busskort.